Επιστολή διαμαρτυρίας από την ΚοινΣΕπ ΟΙΚΑΔΕ


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Η παρακάτω επιστολή μας κοινοποιήθηκε προς ανάρτηση και ενημέρωση, η στήλη αυτή είναι η δική σας φωνή χωρίς λογοκρισία χωρίς παρέμβαση στο κείμενο η στην ορθογραφία, οι απόψεις δεν απηχούν κατ’ανάγκη και την σελίδα μας χωρίς να τις απορρίπτουμε η να στις υποστηρίζουμε. Για κάθε παρατήρηση παρακαλώ ελάτε σε επαφή με τον αποστολέα της επιστολής. Εαν και εσείς θέλετε να μας στείλετε τους προβληματισμούς και τις διαπιστώσεις σας είμαστε στην διάθεσή σας.

image001
Θεσσαλονίκη 23 Οκτωβρίου 2014

Η Οικοτεχνική Κοινότητα Αλληλεγγύης & Δημιουργίας Εργόχειρου με έδρα την Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε 29 Aπριλίου 2014 με στόχο την Αλληλεγγύη, την Κοινωνική Οικονομία, την Ανάπτυξη και τον Πολιτισμό.

Ο στόχος μας δημιουργήθηκε, όταν διαπιστώσαμε ότι και χωρίς φορέα (δεν υπήρχε ΟΙ.Κ.Α.Δ.Ε. αναγνωρισμένη τότε) καταφέρναμε, παρά τις αντίξοες συνθήκες, (που εμείς ως κοινωνία δημιουργήσαμε), 15-20 οικογένειες να παράγουμε παραδοσιακά εργόχειρα στα σπίτια μας και να τα ανταλλάσουμε με ποιοτικά προϊόντα, ή να τα διαθέτουμε για μερική κάλυψη βασικών αναγκών νοίκι-ενέργεια. Μετά την παραπάνω διαπίστωση και μη έχοντας μέχρι τότε ακούσει τον όρο κοινωνική Οικονομία, συστήσαμε την ΟΙ.Κ.Α.Δ.Ε.

Για να προστατεύσουμε αυτό που καταφέραμε ,το θωρακίσαμε με το καταστατικό μας βάζοντας σαν βασικές αρχές (γιατί τώρα βλέπουμε τους στόχους μας καθαρά) τις εξής:

Α. Η ωφέλεια της ευρύτερης κοινωνίας διαμέσου της αναβίωσης της παράδοσής μας που ανεξάντλητα μπορεί να είναι ένας σοβαρός μοχλός αειφόρου ανάπτυξης.(Τι κάνουμε εμείς παράγουμε εργόχειρα στα σπίτια μας και από 15-20 Οικογένειες φθάσαμε μέχρι και 53.)

Β. Χρησιμοποίηση κερδών για την ανάπτυξη της απασχόλησης και την διεύρυνση των εργασιών.

Είπαμε προηγουμένως χωρίς να έχουμε ξανακούσει τον όρο Κοινωνική Οικονομία, φτιάξαμε μια Κοιν.Σ.Επ. και θα πρέπει πλέον να μετέχουμε σε κάθε τι που γίνεται και αφορά κοινωνική οικονομία για να ενημερωνόμαστε πρώτον και δεύτερο και κυριότερο να έρθουμε σε επαφή όλοι οι άνθρωποι που έχουμε τις ίδιες ανησυχίες και ανάγκες για επιβίωση.

Έτσι λοιπόν κληθήκαμε και τιμήσαμε την εκδήλωση που με επιτυχία και υπό την Αιγίδα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στον χώρο δράσης της ΚοινΣΕπ Άριστον δηλαδή η συνάντηση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδας στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2014.

Εκεί γνωρίσαμε για πρώτη φορά την ύπαρξη του δικτύου Κοιν.Σ.Επ. Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο με την σειρά του μας κάλεσε στη εκδήλωση «Παρόν και μέλλον των Κοιν.Σ.Επ.» στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι στην Α’ εκδήλωση κληθήκαμε από τον Άγγελο Φισκιλή γιατί το δίκτυο της Κεντρ. Μακεδονίας αγνοούσε την ύπαρξή μας, κάνοντας συγκεντρώσεις χωρίς να λαμβάνουμε προσκλήσεις μη μετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στην εκλογή του άτυπου οργάνου που δημιουργήθηκε.

Χθές λοιπόν 22/10/14 κατά την προσέλευσή μας και ενώ δηλώναμε την συμμετοχή μας ως εκλεγμένοι της Κοιν.Ν.Σεπ. ΟΙ.Κ.Α.Δ.Ε. Πρόεδρος και Γενικός γραμματέας στην εκδήλωση, ενημερωθήκαμε από την γραμματεία ότι μετά το πέρας του Α’ μέρους θα ακολουθούσε συνάντηση ενός εκπροσώπου από κάθε Κοιν.Σ.Επ. στο γραφείο του Δημάρχου με τον κο Γεώρμα και επειδή ο χώρος ήταν μικρός δεν θα χωρούσαμε όλοι.

Αν και διαμαρτυρηθήκαμε για την επιλογή του χώρου (δηλ γιατί να πάμε σε μικρό χώρο) και να στερήσουμε την ενημέρωση σε εκλεγμένους ανθρώπους πειθαρχήσαμε για την συνοχή της συνάντησης και το αποδεχτήκαμε.

Όταν τελείωσε το Α. μέρος οι οργανωτές της εκδήλωσης ανακάλυψαν ότι δεν είχαν κλειδιά από τον χώρο που θα γινόταν το Β. μέρος και αποφάσισαν να συνεχισθεί στον ίδιο μεγάλο χώρο όπου προηγήθηκε με επιτυχία το Α. μέρος.

Από την στιγμή που εξέλειπε ο λόγος ή η δικαιολογία του μικρού χώρου μεταβήκαμε και οι δύο Πρόεδρος και Γραμματέας και ξεκίνησε η παρουσίαση των παρευρισκομένων Κοιν.Σ.Επ. στον κο Γεώρμα .Παρουσιαστής ο Δημοσιογράφος κος Δημήτρης Μιχαηλίδης ο οποίος κατά δήλωση του κου Βοζίκη Χρήστου είχε διορισθεί σύμβουλος του άτυπου οργάνου του δικτύου Κοιν.Σ.Επ. της κεντρικής Μακεδονίας και ως αυτοκράτορας είχε την δυνατότητα να εξαιρέσει από την παρουσία στην εκδήλωση εκλεγμένων ανθρώπων, που διψούσαν για ενημέρωση και επαφές που θα βοηθούσαν στην επίτευξη των στόχων τους.

Μας είπε λοιπόν ο κος αυτός δημόσια η ένας από εμάς θα παρέμενε στον χώρο ή και οι δύο θα έπρεπε να βγούμε από την αίθουσα. Πάλι για να μη ξεφύγουν τα πράγματα πήραμε λάθος απόφαση και αποχωρήσαμε για το καλό όλων.

Είπα λάθος γιατί επιτρέψαμε όλοι εκεί οι παρευρισκόμενοι να κάνει ότι θέλει ένα άτυπο όργανο το οποίο δημιουργήθηκε από 4τέσσερεις Κοιν.Σ.Επ, τον Ιούλιο του 2014 και για το οποίο όργανο δεν γνωρίζουμε πόσοι και ποιοι κληθήκανε (εμείς δεν κληθήκαμε πάντως) και ανέθεσαν την όλη κίνηση για δημιουργία δικτύου Κοιν.Σ.Επ. στις εξής : Μυγδονία, Πράσινες διαδρομές,victory farm, και μούσες Πιερίας, όταν στην Κεντρική Μακεδονία λειτουργούν 80 Κοιν.Σ.Επ. Οι δημοκρατικές διαδικασίες σε πλήρη δράση και μάλιστα κάτω από το βλέμμα του προϊσταμένου του τμήματος μητρώου κοινωνικής οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης Κου Κωνσταντίνου Γεώρμα.

Εμείς σαν ΟΙ.Κ.Α.Δ.Ε. καλούμε όλες τις Κοιν.Σ.Επ. Κεντρικής Μακεδονίας να αποφασίσουμε αν η υπάρχουσα εκπροσώπηση του δικτύου των κοινσεπ είναι ικανή και την εμπιστευόμαστε να συνεχίσει να μας εκπροσωπεί.

Κατ αρχάς να γνωρίζουμε πόσες Κοιν.Σ.Επ. κληθήκανε για την δημιουργία του άτυπου δικτύου. Πόσες δεν κληθήκανε και γιατί.Εμείς δηλώνουμε ότι δεν κληθήκαμε ποτέ καμμία Δεύτερη Τρίτη εκάστου μηνός και ως εκ τούτου η μη πρόσκληση μας , δεν δικαιολογήθηκε από κανέναν από τις παραπάνω 4 κοινσεπ .Έτσι λοιπόν άμεσα θα πρέπει να καταργηθεί το υπάρχον άτυπο δίκτυο γιατί δεν υπήρχε ποτέ αντιπροσωπευτική ικανότητα εκλογής του από τις υπάρχουσες Κοινσεπ που δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν.

Είμαστε στην διάθεσή σας για αγώνα επιβίωσης

Μιχάλης Αλμπάνογλου Πρόεδρος
Νανούσης Απόστολος Γραμματέας