RE:THINK: Το παράδειγμα της συνοικιακής κομποστοποίησης ταξιδεύει και σε άλλους δήμους


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Η RE:THINK ΚΟΙΝΣΕΠ καλείται να παρουσιάσει το έργο της και να μεταφέρει την εμπειρία της συνοικιακής κομποστοποίησης και εκτός Καλαμάτας. Και συγκεκριμένα στον Δήμο Δ. Μάνης και στη Σαμοθράκη.

Καλεσμένη του Δήμου Δ. Μάνης μέσα στο 2017 τοποθέτησε πιλοτικά  κομποστοποιητές σε σχολεία της περιοχής και συγκεκριμένα στα Δημοτικά Σχολεία του Κάμπου και της Στούπας, υλοποιώντας παράλληλα ενημερωτικά εργαστήρια με καθολική συμμετοχή από τη σχολική κοινότητα. Στόχος είναι να γίνουν σημεία αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής τόσο για συλλογική χρήση όσο και προτροπή και εκπαίδευση για οικιακή χρήση, αλλά και να λειτουργήσουν πιλοτικά, διερευνώντας έτσι τη δυνατότητα δημιουργίας δικτύου κομποστοποίησης στην περιοχή.

Από τις 29.1.2018 μέχρι και τις 2.3.2018 μέλη της RE:THINK ΚΟΙΝΣΕΠ θα μεταβούν στη Σαμοθράκη καλεσμένοι του Αυστριακού Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας της Βιέννης Alpen Adria University και του Συλλόγου “Βιώσιμη Σαμοθράκη”. Και οι δύο αυτοί φορείς σε συνεργασία δραστηριοποιούνται στο νησί και έχουν ως στόχο να μεταμορφώσουν τη Σαμοθράκη σε πρότυπο νησί βιώσιμης διαχείρισης και αειφόρου ανάπτυξης.

Στη Σαμοθράκη ξετυλίγεται μια ασυνήθιστη ιστορία στην οποία η ιδέα του Αποθέματος Βιόσφαιρας της UNESCO (UNESCO Biosphere Reserve), χρησιμοποιείται ως εργαλείο στην προσπάθεια εφαρμογής ενός εναλλακτικού οράματος συμμετοχικής τοπικής ανάπτυξης. Αφετηρία υπήρξε η επιθυμία να προστατευτεί ένα νησί μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από δυνάμει καταστροφικές πρακτικές και να επινοηθεί ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης. Αξιοποιώντας μια σειρά από μελέτες σκοπιμότητας και μετά από διαρκείς επικοινωνιακές προσπάθειες, ο δήμαρχος της Σαμοθράκης με την ομόφωνη υποστήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου υπέβαλε αίτηση για την ένταξη της Σαμοθράκης στο Διεθνές Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας (UNESCO-ΜΑΒ), ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα προς την κατεύθυνση της αειφορίας. Το μέλλον του νησιού συνδυάζει την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος με τον βιοπορισμό και την υποστήριξη της κοινότητας και δίνει προοπτικές για το μέλλον των νέων. Ελπίζουμε η περίπτωση της Σαμοθράκης να αποτελέσει μοντέλο αειφορίας, να εμπνεύσει και να επηρεάσει κι άλλες περιοχές προς αντίστοιχους σκοπούς.

Στο πλαίσιο αυτό η RE:THINK ΚΟΙΝΣΕΠ έχει κληθεί να μεταφέρει το παράδειγμα της οικιακής και συνοικιακής κομποστοποίησης σε κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού εγκαθιστώντας κομποστοποιητές RE:THINK  και υλοποιώντας εκπαιδευτικά εργαστήρια και ενημερώσεις.

Στη Σαμοθράκη τα στερεά απόβλητα μεταφέρονται με πλοίο στην ηπειρωτική χώρα με αρκετά υψηλό κόστος για τον δήμο. Με τη διαδικασία της κομποστοποίησης μειώνεται σημαντικά ο όγκος των μικτών στερεών αποβλήτων και συνεπώς και των εξόδων μεταφοράς, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη Σαμοθράκη.

Ελπίζουμε ότι και ο Δήμος Καλαμάτας θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προοπτικές και ανάγκες ενός εγχειρήματος που ξεκίνησε από την Καλαμάτα, ταξίδεψε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και πλέον αρχίζει και εγκαθίσταται σαν λογική και σύστημα και σε άλλες κοινωνίες. Καθώς αποτελεί κοινωνική και περιβαλλοντική καινοτομία το γεγονός ότι ο ίδιος ο πολίτης έχει τη δυνατότητα στον δημόσιο χώρο να αξιοποιήσει τα οργανικά του απορρίμματα προς όφελός του και εντελώς δωρεάν για τον ίδιο.

Στην Καλαμάτα το δίκτυο συνοικιακής κομποστοποίησης ξεκίνησε πιλοτικά το 2012 αλλά σε ευρύτερη διάσταση το 2014 με την  τοποθέτηση 61 κάδων κομποστοποίησης σε γειτονιές και σχολεία. Στο διάστημα 2014-2015 είχε ήδη απορροφήσει συνολικά 800 περίπου τόνους οργανικών απορριμμάτων. Ενώ οι εστίες οργανικών, που αρχικά είχαν δηλωθεί μέσα στο 2014 είχαν φτάσει τις 200 και αυξάνονταν.

Στο διάστημα 2015-2016 οι κομποστοποιητές μειώθηκαν στους 58 αλλά η χρήση παρέμενε μεγάλη, καθώς οι κομποστοποιητές στο σύνολό τους ήταν γεμάτοι, έστω και αν πολλοί χρειαζόντουσαν αλλαγή λόγω φθοράς χρήσης και χρόνων.

Ομως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το δίκτυο συνοικιακής κομποστοποίησης, πέρα από τους χρήστες τους, ως βασικό αρωγό έχει και οφείλει να έχει τον δήμο, τόσο για να είναι λειτουργικό αλλά και προσιτό σε όλους.

Ελπίζουμε και ο Δήμος Καλαμάτας να ανταποκριθεί άμεσα στις προτάσεις μας κατατεθειμένες από το καλοκαίρι του 2017 για επεμβάσεις, συντηρήσεις και επεκτάσεις του δικτύου, καθώς υπάρχουν ανάγκες επιμέλειας και αντικατάστασης κουτιών. Τέλος υπάρχουν και πολλές αιτήσεις ιδιωτών αλλά και σχολείων, για εγκαταστάσεις  κομποστοποιητών και εκπαιδεύσεις εντός της σχολικής κοινότητας. Σχολεία που έχουν αναλάβει κομποστοποιητές έχουν κάνει πραγματικά αξιέπαινη δουλειά στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και γονέων και έχουν σταθεί σημαντικοί αρωγοί του δικτύου συνοικιακής κομποστοποίησης και του ευρύτερου εκπαιδευτικού έργου της RE:THINK ΚΟΙΝΣΕΠ.

Με βάση τη λογική ότι το καλύτερο σκουπίδι είναι εκείνο που δεν δημιουργήθηκε ποτέ, η RE:THINK ΚΟΙΝΣΕΠ προσπαθεί να αναδείξει την αυτοδιαχείριση των οργανικών απορριμμάτων μέσω της οικιακής και συνοικιακής κομποστοποίησης, ως μια καλή και πρωτοποριακή πρακτική βιώσιμης και δίκαιης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ελπίζουμε το εγχείρημα που ξεκίνησε από την Καλαμάτα να μπορέσει να συνεχίσει να αποτελεί καλό παράδειγμα, στον χώρο που το γέννησε, με τη σωστή αρωγή και υποστήριξη του δήμου.

https://www.eleftheriaonline.gr