Ανάπτυξη και θέσεις εργασίας τα θέματα του συνεδρίου “Συν-επιχειρούμε Κοινωνικά”


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 630 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Στο διήμερο συνέδριο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα-οικονομία θα περιγραφούν τα πεδία ανάπτυξης βιώσιμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, ώστε ν’ αντιμετωπιστεί μεγάλο μέρος του προβλήματος της ανεργίας.

DSCN6694

Στη στήριξη της τοπικής οικονομίας, με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στοχεύει το διήμερο συνέδριο που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο Παρασκευή 28 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο (ξενοδοχείο Ατλαντίς) με θέμα την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και τις Καινοτόμες Ιδέες με τίτλο «ΣΥΝ- ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ». Το συνέδριο συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης και το Παγκρήτιο Δίκτυο Αναπτυξιακών Συμπράξεων, παρουσία του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλη Κεγκέρογλου, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης (Α΄και Β΄βαθμού), παραγωγικών τάξεων, φορέων και υπηρεσιών. Στο συνέδριο παρουσιάζεται το αναπτυξιακό μοντέλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο υλοποίησης των Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση Προσαρμοσμένων στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας (ΤΟΠΣΑ) και των Τοπικών δράσεων για ευάλωτες ομάδες (ΤΟΠΕΚΟ).

Στο διήμερο συνέδριο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα-οικονομία θα περιγραφούν τα πεδία ανάπτυξης βιώσιμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, ώστε ν’ αντιμετωπιστεί μεγάλο μέρος του προβλήματος της ανεργίας. Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι, «Μέσα από τη συνεργασία Περιφέρειας Κρήτης, Αναπτυξιακών Συμπράξεων, Επιμελητηρίων, επιχειρούμε με καινοτόμες δράσεις την ανάπτυξη του τόπου. Τα προγράμματα είναι σημαντικά, και αυτό που μας ενδιαφέρει και ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους άνεργους. Αυτός είναι ο κύριος στόχος της «Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας», και από την πλευρά μας μαζί με τις Αναπτυξιακές Εταιρείες συνεργαζόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ευχαριστώντας του Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλη Κεγκέρογλου για την συνεργασία, για την υλοποίηση των προγραμμάτων «Κοινωνικής Επιχειρηματικότηας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων στο σύντομο χαιρετισμό του: «Η Περιφέρεια Κρήτης εστιάζει και επενδύει στην κοινωνική επιχειρηματικότητα. Σκοπός μας είναι η κοινωνική επιχειρηματικότητα να ενισχύσει μακροχρόνια την κοινωνική συνοχή αλλά και την οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Όλο αυτό το διάστημα εστιάζουμε σε επιλογές που στηρίζουν την τοπική οικονομία, αποδεικνύοντας ότι βιωσιμότητα, συνεργασία, ανάπτυξη, κοινωνικό συμφέρον και επιχειρηματικότητα είναι παράγοντες αλληλένδετοι και απολύτως απαραίτητοι για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας. Και γι’ αυτό χρειάζεται σωστός σχεδιασμός, με συνεργασία, συνένωση δυνάμεων και αξιοποίηση όλων των παραγωγικών φορέων . Εμείς, ως Περιφέρεια, έχουμε κάθε πρόθεση να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή τη διαδικασία, σσυνεισφέροντας την εμπειρία, την εξειδικευμένη τεχνογνωσία, αλλά και τη βαθιά γνώση των ιδιαίτερων αναγκών και των δυνατοτήτων της τοπικής οικονομίας».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλη Κεγκέρογλου αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Κοινωνικής Οικονομίας-Επιχειρηματικότητας, είπε: «Με την «Κοινωνική Οικονομία» την «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» ανοίγουμε ένα νέο δρόμο. Νέοι άνθρωποι, μέσα από τις συνεργατικές ομάδες, στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις να δημιουργήσουν, να φέρουν αποτέλεσμα και για την απασχόληση και για την τοπική οικονομία. Κοινωνική οικονομία σε συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπορεί να αποδώσει καρπούς, ιδιαίτερα την δύσκολη περίοδο που είμαστε. Το συνέδριο είναι πάρα πολύ σημαντικό, οι Περιφερειακές δομές που θα στηρίξουν και θα προωθήσουν την Κοινωνική Οικονομία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα έχει αρχικό προϋπολογισμό 60 εκ. ευρώ και ξεκινάμε με την δημιουργία των Περιφερειακών δομών, και στην συνέχεια των συνεργατικών ομάδων».

Στην Κρήτη τα δύο τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη κοινωνικής επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο υλοποίησης των Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση Προσαρμοσμένων στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας (ΤΟΠΣΑ) και των Τοπικών δράσεων για ευάλωτες ομάδες (ΤΟΠΕΚΟ). Μεταξύ των συνέδρων είναι κοινωνικοί επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα «μεταφέρουν» καλές πρακτικές. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν καινοτόμες ιδέες για ανάπτυξη κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε διάφορους τομείς (τουρισμός, μεταφορές, πρωτογενής τομέας, πολιτισμός). Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι εισηγήσεις στελεχών του υπουργείου Εργασίας και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης, εν όψει της δράσης «Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας».

Στόχοι του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και τις Καινοτόμες Ιδέες είναι:

 Η ανάδειξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ως πεδίο ανάπτυξης βιώσιμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της ανεργίας.

 Η ενημέρωση των συμμετεχόντων για την ευρωπαϊκή διάσταση στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

 Η παρουσίαση καινοτόμων ιδεών σε διάφορους τομείς (περιβάλλον, πολιτισμός, τουρισμός, πρωτογενής τομέας, μεταφορές κλπ), με στόχο να αποτελέσουν έμπνευση για τη δημιουργία νέων κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

 Η παρουσίαση και ανάδειξη καλών πρακτικών στον τομέα της συνεργασίας μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών επιχειρήσεων καθώς και στον τομέα της ανάπτυξης καινοτόμων κοινωνικών επιχειρήσεων με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

 Η επίλυση βασικών θεμάτων (νομικών, φορολογικών, επιχειρηματικών κλπ) που αφορούν και προβληματίζουν τους κοινωνικούς επιχειρηματίες μέσα από την ανάπτυξη διαλόγου με εξειδικευμένους συμβούλους στην ίδρυση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

 Ο διάλογος μεταξύ φορέων αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της κοινωνικής οικονομίας, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.  Η ενημέρωση των συμμετεχόντων για τις πολιτικές και το σχεδιασμό του Υπουργείου Εργασίας και της Περιφέρειας Κρήτης αναφορικά με την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο.

 Η παρουσίαση της υλοποίησης των σχεδίων ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ στην Περιφέρεια Κρήτης και του ρόλου του Δικτύου Αναπτυξιακών Συμπράξεων Κρήτης στην προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Στο Δίκτυο Αναπτυξιακών Συμπράξεων Κρήτης συμμετέχουν και οι 20 Α.Σ. ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ που ιδρύθηκαν και δραστηριοποιούνται στην Κρήτη.

πηγή