Διαδραστικο Εργαστηριο


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Με μεγάλη συμμετοχή από όλη την Ελλάδα και αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων/ουσών καθ’ όλη τη διάρκειά του, πραγματοποιήθηκε το διαδραστικό εργαστήριο για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, το Σάββατο 19/1 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο. Συνολικά 45 άτομα συμμετείχαν στο εργαστήριο από Αθήνα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Ιστιαία, Κάλυμνο, Καρδίτσα, Κοζάνη, Κόρινθο, Λευκάδα, Λουτράκι, Μυτιλήνη, Νάξο, Ξυλόκαστρο και Σίφνο.

Το εργαστήριο άνοιξε ο Νίκος Χρυσόγελος ο οποίος καλωσόρισε τους/τις συμμετέχοντες/ουσες και εξήγησε τον στόχο και τη δομή του εργαστηρίου. Τόνισε ότι το σκεπτικό είναι να αξιοποιήσουμε τα θετικά και αρνητικά μαθήματα από όσα γίνονται στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη στον τομέα των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, ώστε κάθε προσπάθεια να εξελίσσεται συνειδητά – με βάση τις δικές της επιλογές και τις τοπικές συνθήκες – σε ένα πετυχημένο παράδειγμα αλλά και πρότυπο για νέες πρωτοβουλίες. Υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας και δικτύωσης ώστε να υπάρχει αλληλοενημέρωση και αλληλοϋποστήριξη και διαμόρφωση προτάσεων για τους θεσμούς και τις δομές που απαιτούνται για την συμβουλευτική στήριξη, χρηματοδότηση και ουσιαστική κι όχι τυπική αξιολόγηση των προσπαθειών δημιουργίας κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Χαιρετισμό απεύθυνε η Isabelle Durant, Βελγίδα ευρωβουλευτής των Πράσινων και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία συνεχάρη τον Νίκο Χρυσόγελο για την συνεπή δράση του και την συνεχή λήψη πρωτοβουλιών σε διάφορα επίπεδα για την προώθηση και ενίσχυση των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης και να δίνουν λύσεις σε τοπικό επίπεδο με πράσινη οπτική στις ανάγκες που είναι άμεσες και συγκεκριμένες και τόνισε ότι οι Πράσινοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεσμεύονται να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση τόσο πολιτικά όσα και πρακτικά, με μεταφορά καλών πρακτικών και ανταλλαγή εμπειριών.

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Jon Andoni Lekue, εκπρόσωπος της Βασκικής Αριστεράς (Basque Abertzale Left) και της κίνησης Basque Peace Process, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Χώρα των Βάσκων και εστίασε στη βιωσιμότητά τους, στην αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ τους και στην εντυπωσιακή τους πορεία, ακόμα και τώρα, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Η Αντιγόνη Δαλαμάγκα, διευθύντρια της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, παρουσίασε παραδείγματα από το Ευρωπαϊκό δίκτυο κοινωνικών επιχειρήσεων για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση (Rreuse) και αναφέρθηκε στην ανάγκη για δικτύωση και στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, κάθε εκπρόσωπος κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης ή σχετικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα παρουσίασε την εμπειρία του/της στον τομέα, αναφέροντας τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία, τις ευκαιρίες και τις απειλές, διατυπώνοντας παράλληλα τυχόν ερωτήματα αλλά και προτάσεις.

Το λόγο πήρε μετά ο Αντώνης Τσαχαλίδης από την Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Μετά την εισήγησή του έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα των εκπροσώπων των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και ακολούθησε ζωηρή και ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Τελικά, αφού εντοπίστηκαν τα κενά που υπάρχουν και οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν στην Ελλάδα, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας δομής υποστήριξης και τριών ομάδων εργασίας για την επεξεργασία προτάσεων σε θέματα θεσμικά–νομικά, φορολογικά και χρηματοδοτικά.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε σχετικά:

«Με στόχο την στήριξη των πρωτοβουλιών από τα κάτω, διοργανώσαμε το διαδραστικό αυτό εργαστήριο εστιάζοντας στην ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών ώστε να βοηθήσουμε τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή όσους/ες έχουν διάθεση να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η ανταπόκριση και ενεργός συμμετοχή ατόμων από όλη την χώρα. Επιπλέον, εξαιρετικά ελπιδοφόρα ήταν η δέσμευσή τους να δικτυωθούν και να συνεργαστούν για τη δημιουργία μιας δομής υποστήριξης και τριών ομάδων εργασίας για την επεξεργασία προτάσεων σε θέματα θεσμικά–νομικά, φορολογικά και χρηματοδοτικά. Οι Οικολόγοι Πράσινοι κι εγώ προσωπικά θα στηρίξουμε τις προσπάθειες σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, συνεχίζοντας την ουσιαστική μας συμβολή για την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας μέσω διακριτών ρόλων.

Γενικότερα, η ανάγκη προώθησης της κοινωνικής οικονομίας είναι ακόμα πιο επιτακτική τώρα που ζούμε την κρίση στην οποία έχουν περιέλθει και ο δημόσιος τομέας (πελατειακές σχέσεις, διαφθορά, σπατάλη πόρων, όχι τελικό όφελος για τον πολίτη) αλλά και ο ιδιωτικός τομέας (συμμετοχή στην διαπλοκή – πελατειακές σχέσεις, μη τήρηση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών δεσμεύσεων). Η ανάπτυξη του «τρίτου» αυτού τομέα της οικονομίας, του τομέα της κοινωνικής οικονομίας, είναι μία λύση διεξόδου για τους άνεργους, την τοπική οικονομία και τις μεγάλες κοινωνικές και περιβαλλοντικές ελλείψεις αλλά και ένα τρίτο μοντέλο οργάνωσης της οικονομίας. Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προϋποθέτουν καινοτομία, πρωτοβουλία, λειτουργία προς όφελος της κοινωνίας και του δημόσιου συμφέροντος. Κι εμείς από την πλευρά μας στηρίξαμε από την αρχή τη δυναμική που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα μετά την ψήφιση του σχετικού Νόμου 4019/2011 «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» με μια σειρά εύστοχων ενεργειών και πρωτοβουλιών, παρόλο ότι ο νόμος αυτός δεν καλύπτει όλες τις μορφές κοινωνικών επιχειρήσεων και κοινωνικής οικονομίας και ήδη καταργήθηκαν με την πρόσφατη φορολογική ρύθμιση ορισμένες θετικές διατάξεις του. Είναι όμως η ώρα της κοινωνίας των πολιτών να δομήσει από τα κάτω τα δίκτυα συνεργασίας, συμβουλευτικής και αλληλοϋποστήριξης όσων πράγματι θέλουν να λειτουργήσουν μέσα από δομές κοινωνικών επιχειρήσεων, να μην είναι στραμμένη η προσοχή μας μόνο κεντρικά, προς το αρμόδιο Υπουργείο “.