Καλλιέργεια αγριαγκινάρας προοπτική για κάλο εισόδημα


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Θεωρείται το εναλλακτικό… πετρέλαιο της Ελλάδας και μπορεί να αποτελέσει μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση στην αγορά των βιοκαυσίμων. Ο λόγος για την αγριαγκινάρα, η καλλιέργεια της οποίας δίνει σημαντικές προοπτικές εξαιτίας της ανάπτυξης μονάδων επεξεργασίας στερεών καυσίμων στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, μπορεί να αποτελέσει στερεό καύσιμο (βιομάζα) σε μορφή πελέτας με σκοπό την παραγωγή θερμικής ενέργειας για βιομηχανική και οικιακή χρήση και την αντικατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης. Η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για τους Ελληνες παραγωγούς με ελκυστικά περιθώρια κέρδους, καθώς έχει μηδαμινές ανάγκες άρδευσης.
Καλλιέργεια
Οπως έχει επισημάνει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Νίκος Δαναλάτος, που πρωτοστάτησε στα εν Ελλάδι πειράματα στα λεγόμενα ενεργειακά φυτά, «η αγριαγκινάρα είναι στην ουσία ένα ζιζάνιο το οποίο καλλιεργείται, χωρίς, ωστόσο, να έχει ανάγκη νερού, λίπανσης και φυτοφαρμάκων, γεγονός που μεταφράζεται σε εκμηδενισμένο κόστος παραγωγής. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται τεράστια πλεονεκτήματα σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, όπου πιθανή αντικατάσταση 1 εκατ. στρεμμάτων θα έφερνε εξοικονόμηση 400 εκατ. κυβικών μέτρων νερού».
Θεωρείται το βέλτιστο ενεργειακό φυτό για την ελληνική γεωργία, καθώς και για την παραγωγή ενέργειας, καθώς η θερμαντική ικανότητα δύο κιλών ξηρής αγριαγκινάρας ισοδυναμεί με ένα λίτρο πετρέλαιο. Οπως αναφέρει μάλιστα ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος, η αγριαγκινάρα δεν απαιτεί ιδιαίτερα εδάφη για να καλλιεργηθεί. Αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών. Προτιμά τα ελαφρά αμμοπηλώδη, ακόμη και τα βαθιά με μεγάλη υδατοϊκανότητα. Μπορεί να αξιοποιήσει ακόμη και άγονα πετρώδη ή επικλινή εδάφη.
Σε συστηματικές καλλιέργειες, η σπορά γίνεται τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο σε νοτιότερες περιοχές ή τον Απρίλιο σε περιοχές με πρώιμους φθινοπωρινούς παγετούς. Η ποσότητα σπόρου που χρησιμοποιείται είναι 200-300 γρ./στρ. Η σπορά γίνεται με συνηθισμένη πνευματική μηχανή.
Σπέρνεται σε αποστάσεις 0,75-1,0 μ. μεταξύ των γραμμών και 0,35-0,50 μ. επάνω στη γραμμή με μία πυκνότητα φυτών 1.000-1.500 φυτά/στρ. Στην αρχή μετά τη σπορά γίνεται ζιζανιοκτονία, στη συνέχεια δεν απαιτείται ζιζανιοκτονία, επειδή το φυτό αυτό ανταγωνίζεται τα ζιζάνια.
Η καλλιέργεια αγριαγκινάρας στη χώρα μας εμφανίζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, καθώς πέραν της έντονης ζήτησης για πελέτες από χώρες της Ευρώπης σε ελκυστικές για τους παραγωγούς τιμές, σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα και στην Ελλάδα.
Παραγωγή πέλετ
Η αγριαγκινάρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη παραγωγής pellets. Τα pellets ή πελέτες είναι μικρά κυλινδρικά τεμάχια από συμπιεσμένο ξύλο ή άλλες μορφές βιομάζας καλλιεργούμενων φυτών, όπως η αγριαγκινάρα, ή υπολειμμάτων γεωργικών ή δασικών, διαφόρων μεγεθών, που μπορούν εύκολα να συσκευαστούν, να μεταφερθούν με βυτιοφόρα και να τοποθετηθούν στους αποθηκευτικούς χώρους, από όπου μεταφέρονται αυτόματα για την καύση τους σε σύγχρονους καυστήρες (π.χ. ενεργοποίηση με χρήση κινητού τηλεφώνου) με την επιθυμητή ροή. Οι πελέτες έχουν υγρασία περί το 8% (ειδικό βάρος περί τα 650 κιλά ανά κυβικό μέτρο) και θερμική αξία περί τα 19-21 MJ/κιλό, δηλαδή 2 κιλά ισοδυναμούν με περίπου 1 λίτρο πετρέλαιο.
Η αντικατάσταση 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων σιταριού (από τα περίπου 10.000.000 στρ. σιτηρών ή το 5% της ελληνικής γεωργικής γης) με αγριαγκινάρα, γεγονός που θεωρείται εφικτό, θα απέδιδε παραγωγή περί τους 1.000.000 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου θέρμανσης.
Η παραγωγή αυτή είναι τουλάχιστον 6πλάσια της σημερινής υποχρέωσης της Ελλάδας σε βιοκαύσιμο (το οποίο εισάγεται σχεδόν εξ ολοκλήρου), με τεράστιο οικονομικό όφελος για τον Ελληνα καταναλωτή που σύμφωνα με τις πρώτες μας εκτιμήσεις μπορεί να ξεπεράσει το ένα τρίτο της αξίας του πετρελαίου.
Κώστας Νάνος

Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.