Κοινωνικος Συνδετηρας: Μια επιχειρηση φτιαγμενη από πρωην χρηστες ναρκωτικων


Η ιστοσελίδα koinsep.org αποτελεί μια πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα. Παρέχει πληροφορίες για την ίδρυση και διαχείριση ΚοινΣΕπ, όπως οδηγούς, νέα για επιδοτήσεις, νομικές και φορολογικές συμβουλές, καθώς και επικαιροποιημένα θέματα για τη λειτουργία τους. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην κοινωνική οικονομία, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δράσεις και λειτουργει μέχρι σήμερα ανελλιπώς από το 2012


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 670 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Με κοινό όραμα τη σύνδεση των ευαίσθητων ομάδων με το κοινωνικό σύνολο, πρώην χρήστες ναρκωτικών με την υποστήριξη του προγράμματος «Επιχειρείν» δημιούργησαν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Κοινωνικός Συνδετήρας».

«Οι τέσσερις από εμάς έχουμε ολοκληρώσει πρόγραμμα απεξάρτησης στο “18 ΑΝΩ”. Εκεί εισπράξαμε βοήθεια, αγάπη, αλληλεγγύη, ομαδικότητα. Θέλαμε λοιπόν αυτά να τα ανταποδώσουμε στην κοινωνία» εξηγεί στο ΑΠΕ ο Νίκος Διβάρης, παρουσιάζοντας τη φιλοσοφία της επιχείρησης.

Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η δημιουργία ενός κοινωνικού συνεταιριστικού καφενείου, τα έσοδα του οποίου θα χρηματοδοτούν έναν χώρο δωρεάν δημιουργικών δράσεων, όπου όσοι το επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα κεραμικής, ζωγραφικής και θεατρικού παιχνιδιού.

«Τα μαθήματα θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τους άνεργους και άλλες ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να κοινωνικοποιηθούν και να εκφραστούν. Η εμπειρία μάς δίδαξε πως για να μπορέσεις να ξεκινήσεις πάλι χρειάζεσαι ανθρώπους γύρω σου και δράσεις. Γι’ αυτό και ονομάσαμε την επιχείρηση “Συνδετήρα” για να δημιουργήσουμε την ένωση των ατόμων με την κοινωνία» παρατηρεί ο Νίκος.

Η ομάδα ξεκινά την επιχείρηση με μηδενικό κεφάλαιο και αναζητεί χώρο στο κέντρο της Αθήνας.

«Το στοίχημά μας είναι να αποδείξουμε, ότι οι απεξαρτημένοι μπορούν να τα καταφέρουν γιατί πρώτα από όλα τους δόθηκε η ευκαιρία να σταθούν στα πόδια τους, μέσω των προγραμμάτων απεξάρτησης. Εάν κλείσουν ή υποβαθμίσουν τα προγράμματα αυτά, τότε οι χρήστες ναρκωτικών δεν θα έχουν καμία ευκαιρία» επισημαίνει ο Νίκος Διβάρης.

Το πρόγραμμα «Επιχειρείν»

Στην προσπάθεια της δημιουργίας του «Κοινωνικού Συνδετήρα» στάθηκε αρωγός η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Επιχειρείν» διοργανώνοντας σεμινάρια κατάρτισης, εργαστήρια συμβουλευτικής σε θέματα επαγγελματικά, νομικά και φορολογικά και αναζητώντας χορηγούς για τη δημιουργία του καταστήματος.

Το πρόγραμμα «Επιχειρείν» υλοποιούν οι φορείς απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ και «18 ΑΝΩ» σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. Στόχος του προγράμματος που υλοποιείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, είναι η ένταξη στην αγορά εργασίας απεξαρτημένων ατόμων.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Α.Σ. «Επιχειρείν» και υπεύθυνος του Τμήματος Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ, Παναγιώτης Κουτρουβίδης, κατά τη διάρκεια της καταληκτικής ημερίδας του προγράμματος «Επιχειρείν» που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στο πλαίσιο του προγράμματος τους τελευταίους 18 μήνες έλαβαν υπηρεσίες περισσότεροι από 220 ωφελούμενοι, από τους οποίους οι επτά έχουν ήδη ιδρύσει επιχείρηση, ενώ άλλα 20 επιχειρηματικά σχέδια, στα οποία συμμετέχουν 36 ωφελούμενοι, βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίσης, περισσότερα από 40 άτομα έχουν προσληφθεί σε θέσεις εξαρτημένης εργασίας.

Εκατόν πενήντα ωφελούμενοι εκπαιδεύονται στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ 60 άτομα θα παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης σε θέματα, όπως οι βιολογικές καλλιέργειες και τα αρωματικά φυτά. Εξάλλου, έγιναν περισσότερες από 900 ώρες συμβουλευτικής σε θέματα επιχειρηματικότητας, νομικά και χρηματοοικονομικά, από εξειδικευμένους συμβούλους.

Στις εταιρείες που έχουν ήδη δημιουργηθεί από απεξαρτημένους συγκαταλέγονται εστιατόρια, υπηρεσίες φροντίδας για παιδιά και ηλικιωμένους και εταιρεία καθαρισμού. Περισσότερο δημοφιλείς αναδεικνύονται οι επιχειρήσεις εστίασης, καθώς ο κλάδος μοιάζει να αντέχει μέσα στην κρίση.

Κατά τη διάρκεια υλοποίησής του το πρόγραμμα «Επιχειρείν» ήρθε αντιμέτωπο με πλήθος προβλημάτων, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Κουτρουβίδης, όπως η γραφειοκρατία, η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των κρατικών δομών, η απροθυμία των ισχυρών δυνάμεων της αγοράς και της κοινωνίας (όπως τράπεζες, εκκλησίες, μεγάλα καταστήματα) να βοηθήσουν και η σοβαρή έλλειψη οργανωμένου θεσμικού πλαισίου, όπου οι ευνοϊκές ρυθμίσεις αναιρούνται στην πράξη από άλλες.

Το τελευταίο ήταν και ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στην πράξη ο Νίκος Διβάρης και οι συνεργάτες του στον «Κοινωνικό Συνδετήρα» καθώς για να ενταχθούν σε οποιοδήποτε χρηματοδοτικό πρόγραμμα τούς ζητήθηκαν εγγυήσεις ή προκαταβολές χρημάτων, που δεν ήταν εφικτό να δώσουν.

Το πρόγραμμα «Επιχειρείν» υλοποιείται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014.

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.