Οδηγός για Χρηματοδοτήσεις απευθείας από Ευρωπαϊκά Προγράμματα


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


img
πατήστε στην εικόνα για κατέβασμα

(Ακούστε όλη την εκδήλωση παρακάτω – παρέμβαση στο 01.33.30 για τα προβλήματα των ΚοινΣΕπ) Στην έλλειψη μιας αναπτυξιακής τράπεζας, που θα βοηθούσε στην καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, στάθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, στη σημερινή εκδήλωση για την παρουσίαση του Οδηγού για τη χρήση των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων και άλλων χρηματοδοτικών μέσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, η έλλειψη της αναπτυξιακής τράπεζας είναι καθοριστική από τη στιγμή που όλα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία αναζητούν συνήθως έναν φορέα, με τον οποίο θέλουν να συνδιαλλαγούν και αυτό είναι μία από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν κατά επείγοντα τρόπο. Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι όχι μόνο η Ελλάδα που αντιμετώπισε με ακραίο τρόπο τις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και η Ευρώπη, βρίσκεται σε ένα σημείο, στο οποίο η επιστροφή των οικονομιών σε μία βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη αποτελεί ένα μεγάλο ζητούμενο και υπάρχουν διάφορα επίπεδα που αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες, προκειμένου αυτό να συμβεί.

images«Τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και οι παραδοσιακοί μηχανισμοί που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, αποτελεί και εξακολουθεί να αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο. Ταυτόχρονα, όμως, όλοι έχουν αναγνωρίσει ότι στις δεδομένες συνθήκες της κρίσης χρειάζονται επιπρόσθετοι πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να κινηθεί η οικονομία, γι’ αυτό και υπάρχει μία σειρά από οικονομικές πρωτοβουλίες είτε η ιδέα ενός αναπτυξιακού πακέτου, τύπου Γιούνκερ είτε η ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είτε η διεύρυνση των χώρων που κινούν οι αναπτυξιακές τράπεζες της Ευρώπης. Είμαστε σε ένα σημείο, στο οποίο όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να υπάρξει μία πιο ισχυρή παρέμβαση και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με συνδυασμένες παρεμβάσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα» είπε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020), ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι υπάρχει μία μετατόπιση στη στρατηγική του, η οποία μας απεμπλέκει από την ιδέα του μεγάλου ειδικού ρόλου που θα παίζει το κεντρικό κράτος έναντι των περιφερειών και δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα, τα οποία αφορούν τόσο στο περιβάλλον όσο και τις μικρές κλίμακες, τη βιώσιμη ανάπτυξη και έχει και μία ιδιαίτερη οπτική στα θέματα της κοινωνικής συνοχής.

Υπενθύμισε ότι σκοπός είναι να απεμπλακούμε από τα μεγάλα φαραωνικά έργα και να στραφούμε σε μία δυναμική οικονομική, η οποία να έχει ως αφετηρία το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και η ανάπτυξη να στηριχθεί σε δραστηριότητες που είναι συμβατές με αυτό το ανθρώπινο δυναμικό.

«Η προσπάθεια αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής είναι τεράστιας σημασίας για τη χώρα και η οποία φυσικά απαιτεί μία ριζικά διαφορετική ματιά από ό,τι είχαμε μέχρι τώρα» είπε ο υπουργός.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι, αυτή τη στιγμή, η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο, διότι δεν μπορεί να βγει από την κρίση ούτε με παραδοσιακή κινητοποίηση κρατικών πόρων, που δεν υπάρχουν ή είναι περιορισμένοι ούτε με απλή κινητοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με έναν τρόπο που κινείται υπό το βάρος του άγχους της απορρόφησης των πόρων και όχι του τι αποτέλεσμα έχουν τελικά στην οικονομία.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση:

– Προχώρησε η συμφωνία με την EBRD, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει χώρα υποδοχής δανειακών πόρων από την αναπτυξιακή τράπεζα EBRD και άμεσα θα ανοίξει γραφεία στην Ελλάδα.
– Είναι σε εξέλιξη διάλογος με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να υπάρξουν λύσεις σε μία σειρά από θέματα, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν έναν ειδικό χώρο για την ολοκλήρωση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, με ομαλό τρόπο, χωρίς να καταλάβουν χώρο από το επόμενο.
– Αναζητούνται φορείς την κάλυψη της έλλειψη αναπτυξιακής τράπεζας, καθώς όλα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία αναζητούν συνήθως ένα φορέα, με τον οποίο θέλουν να συνδιαλλαγούν.
– Το γεγονός ότι το τρέχον ΣΕΣ δίνει ένα μεγαλύτερο ειδικό βάρος στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. «Αυτό είναι τεράστια σημασίας κίνητρο για την Ελλάδα. Όλοι θέλουμε να ενισχυθούν οι θεσμοί αυτοί στη διαχείριση πόρων, στο σχεδιασμό των προγραμμάτων πρώτα απ’ όλα, στην απορρόφηση των πόρων και στην προσπάθεια κινητοποίησης των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου οι αποφάσεις να είναι οι καλύτερες δυνατές, τα χρήματα να πιάνουν τόπο και το πιο σημαντικό να έχουν ένα άμεσο αντίκτυπο και ουσιαστικό αντίκτυπο στους σχεδιασμούς που γίνονται» κατέληξε ο υπουργός.

«Είναι αλήθεια ότι η αξιοποίηση των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. πάσχει από υπερβάλλουσα γραφειοκρατία και έλλειψη κατάλληλης ενημέρωσης προς τους ενδιαφερόμενους φορείς. Αυτή την αδυναμία, που δυστυχώς είναι μεγαλύτερη στη χώρα μας, προσπαθούμε να καλύψουμε με την παρούσα έκδοση» δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης και πρόσθεσε: «Στόχος είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων υπέρ μίας βιώσιμης ανάπτυξης».

Πηγή: ΑΜΠΕ