Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Η Κοινωνική Οικονομία μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη ορεινών μειονεκτικών περιοχών, οι οποίες συχνά χαρακτηρίζονται από γεωγραφική απομόνωση, περιορισμένους πόρους και έλλειψη οικονομικών ευκαιριών. Η Κοινωνική Οικονομία αναφέρεται σε οικονομικές δραστηριότητες που δίνουν προτεραιότητα στους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους έναντι των καθαρά οικονομικών. Περιλαμβάνει συνεταιρισμούς, κοινοτικές επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικές και κοινωνικές επιχειρήσεις.
Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους η Κοινωνική Οικονομία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των ορεινών μειονεκτικών περιοχών:
Λύσεις με βάση την κοινότητα: Οι οργανισμοί της Κοινωνικής Οικονομίας έχουν συχνά τις ρίζες τους στις κοινότητες που εξυπηρετούν. Έχουν βαθιά κατανόηση του τοπικού πλαισίου, του πολιτισμού και των αναγκών. Αυτή η γνώση μπορεί να τους βοηθήσει να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν λύσεις που είναι προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες ανάγκες των ορεινών κοινοτήτων. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να διασφαλίσει ότι οι αναπτυξιακές προσπάθειες είναι βιώσιμες, χωρίς αποκλεισμούς και σέβονται τις τοπικές παραδόσεις και αξίες.
Οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς: Η Κοινωνική Οικονομία μπορεί να δημιουργήσει οικονομικές ευκαιρίες για περιθωριοποιημένες ομάδες, όπως οι γυναίκες, οι νέοι και οι αυτόχθονες πληθυσμοί, που μπορεί να έχουν αποκλειστεί από τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες. Με την προώθηση της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, η Κοινωνική Οικονομία μπορεί να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη των μειονεκτικών ορεινών περιοχών.
Περιβαλλοντική βιωσιμότητα: Οι ορεινές περιοχές συχνά χαρακτηρίζονται από εύθραυστα οικοσυστήματα και ευάλωτους φυσικούς πόρους. Η Κοινωνική Οικονομία δίνει προτεραιότητα στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και προωθεί τη χρήση ανανεώσιμων πόρων, τη μείωση των απορριμμάτων και τις φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες. Σε ορεινές μειονεκτικές περιοχές, αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και στην προώθηση της ανθεκτικότητας στις περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Συνεργασίες: Οι οργανισμοί της Κοινωνικής Οικονομίας συχνά συνεργάζονται με άλλους παράγοντες, όπως κρατικούς φορείς, ιδιωτικές εταιρείες και διεθνείς οργανισμούς, για να επιτύχουν τους στόχους τους. Σε μειονεκτούσες ορεινές περιοχές, αυτές οι συνεργασίες μπορούν να βοηθήσουν στην αξιοποίηση πόρων, τεχνογνωσίας και γνώσης για την αντιμετώπιση πολύπλοκων προκλήσεων.
Συνολικά, η Κοινωνική Οικονομία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ορεινών μειονεκτικών περιοχών προωθώντας λύσεις που βασίζονται στην κοινότητα, χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη, περιβαλλοντική βιωσιμότητα και συνεργασίες. Δίνοντας προτεραιότητα στους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους έναντι των καθαρά οικονομικών, η Κοινωνική Οικονομία μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού, δίκαιου και βιώσιμου μέλλοντος για τις ορεινές κοινότητες.
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.