Ρ. Αντωνοπούλου: Καταπολέμηση της ανεργίας και Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Είναι διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας. Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες της σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει παρουσιάσει τις εργασίες της σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών.

Με την υπουργό συζητάμε δυο κρίσιμης σημασίας ζητήματα. Την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία που σχετίζεται με την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Και όχι μόνο. Το θέμα είναι τεράστιο μιας και άπτεται του κοινωνικού μετασχηματισμού, ενός άλλου κοινωνικού μοντέλου. Το δεύτερο ζήτημα που συζητάμε με την κυρία Αντωνοπούλου είναι το θέμα της καταπολέμησης της ανεργίας, ένα ιδιαίτερα καυτό θέμα για την Ελλάδα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία η κυρία Αντωνοπούλου μας λέει:

«Πρόκειται για ένα εναλλακτικό τρόπο παραγωγής, κατανάλωσης αλλά και τρόπο ζωής. Στηρίζεται πάνω σε δημοκρατικές διαδικασίες, σε σχέσεις ισονομίας. Καταργείται η σχέση ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο».

Η κυρία Αντωνοπούλου αναφέρει ως παραδείγματα τέτοιων επιχειρήσεων την Εφημερίδα των Συντακτών, την Μοδούσα στην Μυτηλίνη που παράγει λάδι, το commonslab που ασχολείται με το ανοικτό λογισμικό. Στον αγροτοδιατροφικό τομέα γενικότερα δέκα επιχειρήσεις υπάρχουν στην Ελλάδα. Ο τομέας επιχειρήσεων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας είναι εξαιρετικά δυναμικός αν σκεφτούμε ότι στην Ε.Ε. σε ορισμένες χώρες περίπου το 10% της πραγματικής οικονομίας σήμερα παράγεται από τέτοιες επιχειρήσεις. Και στην Ελλάδα χάρις στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ο τομέας αυτός αναπτύσσεται ταχύτατα. Κάθε μήνα ιδρύονται περίπου 50 επιχειρήσεις Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Η κυρία Αντωνοπόυλου σε σχέση με τα προγράμματα του υπουργείου για την καταπολέμηση της ανεργίας περιγράφει τις δράσεις του υπουργείου σε πολλαπλά επίπεδα. Ένα μέσο για την αντιμετώπιση της ανεργίας που χρησιμοποιεί το υπουργείο είναι η κλασσική μέθοδος της επιδότησης των θέσεων εργασίας. Ένα άλλο μέσο αντιμετώπισης της ανεργίας είναι τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Η κυρία Αντωνοπούλου υποστηρίζει ότι τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που διοργανώνει το υπουργείο είναι συνδεδεμένα με τις ανάγκες της αγοράς, και μάλιστα, ότι ένα εντυπωσιακό 40-50% βρίσκει δουλειά μετά το πέρας της διαδικασίας κατάρτισης. Στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του υπουργείου συμμετέχουν κατά 80% άνεργοι, 78% έχουν να εργαστούν πάνω από τρία χρόνια ενώ είναι πάνω από 45 ετών.

https://left.gr


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.